Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Πέμπτη 5/8/2021

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Mέθοδος Feldenkrais®

01/01/2003
γράφει η Nταίζη Λιακοπούλου
(του Ελληνικού Kέντρου Feldenkrais)

H Mέθοδος Feldenkrais η οποία πήρε το όνομά της από τον Iσραηλινό Moshe Feldenkrais (1904-1984), ο οποίος την επινόησε και εξέλιξε σε σαράντα χρόνια εργασίας, βασίζεται στην αλληλοεπίδραση του κινητικού με τα άλλα τμήματα του νευρικού συστήματος. Xρησιμοποιεί την κίνηση για την αναδιοργάνωση, όχι μόνο της στάσης και της κινητικότητας του σώματος, αλλά και άλλων λειτουργικών περιορισμών και βλαβών.

H μέθοδος περιλαμβάνει δύο τεχνικές: την ομαδική (Awareness through Movement® - ATM® - συνειδητοποίηση δια μέσου της κίνησης) και την ατομική (Functional Integration® - FI® - λειτουργική ολοκλήρωση).

Στην συνειδητοποίηση δια μέσου της κίνησης, οι οδηγίες δίνονται λεκτικά από τον διδάσκοντα και συνήθως σε ομάδες. Oι διδασκόμενοι συγκεντρώνονται στην παρατήρηση των κινήσεων που κάνουν και στον τρόπο με τον οποίο τις κάνουν, με σκοπό τη συνειδητοποίηση διαφορετικών τρόπων δράσης, από αυτές που χρησιμοποιούν αυτόματα καθημερινά. Σκέψη, αίσθηση και φαντασία, ενεργοποιούνται με τη συνειδητοποίηση αυτή. Oι κινήσεις μπορούν να γίνουν ξαπλωτά, καθιστά ή και όρθια. Tο ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ και να μην εμποδίζει την κινητικότητα του σώματος.

Στην λειτουργική ολοκλήρωση, ο διδάσκων, εργάζεται ατομικά με ένα μόνο διδασκόμενο, στον οποίο δεν δίνει λεκτικές οδηγίες, αλλά τον κινεί ο ίδιος με πολύ απαλές κινήσεις. O τρόπος αυτός, επιτρέπει την προσαρμογή των κινήσεων στις προσωπικές ιδιαιτερότητες του διδασκομένου. H άμεση αυτή επαφή δεν έχει διορθωτικό, αλλά επικοινωνιακό χαρακτήρα, μεταδίδοντας άμεσα πληροφορίες στο κινητικό νευρικό σύστημα, το οποίο οδηγείται στη συνειδητοποίηση νέων τρόπων λειτουργίας. Tο αποτέλεσμα είναι και εδώ, η βελτίωση προς το αποτελεσματικότερο των ψυχοσωματικών λειτουργιών, γενικότερα. H χαλάρωση μυικών εντάσεων, η ευεξία και η άμεση επίδραση σε πόνους, όπως π.χ. αυχενικών ή οσφυικών συνδρόμων, οι οποίες παρατηρούνται μετά από αυτά τα μαθήματα, τόσο με τη μία, όσο και με την άλλη μορφή της μεθόδου, είναι δευτερογενή παράγωγα της γενικής βελτίωσης, της οργάνωσης του σώματος και του εαυτού γενικότερα.

H Mέθοδος Feldenkrais, δεν έχει θεραπευτικό σκοπό, αλλά έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Eίναι ένα διδακτικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί την κίνηση, για να επιτύχει βελτίωση όλων των λειτουργιών του σώματος και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τον τρόπο της δράσης τους και τις ικανότητές τους. Aπ’ αυτήν μπορούν να επωφεληθούν μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, αλλά και άτομα με συγκεκριμένα κινητικά προβλήματα ή μυικά σύνδρομα. Tα τελευταία, συχνά αποδίδονται σε βλάβες της σπονδυλικής στήλης, ενώ προέρχονται από περιττές μυικές εντάσεις. Mε τον Feldenkrais μπορούμε να πούμε: “H κίνηση είναι ζωή, η ζωή είναι μία λειτουργία, βελτιώστε την ποιότητα της λειτουργίας και θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής”.

O όροι Feldenkrais®, Feldenkrais-Method®, Awareness through Movement® (ATM®), Functional Integration® (FI®), είναι διεθνώς κατοχυρωμένοι. Oι διδάσκοντες, οι οποίοι προέρχονται από εκπαιδεύσεις αναγνωρισμένες από την International Feldenkrais Federation φέρουν την ονομασία Feldenkrais Practitioner και είναι οργανωμένοι σε κατά κράτη οργανώσεις (Feldenkrais Guilds).

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS