Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Πέμπτη 5/8/2021

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Φασιαθεραπεία

01/01/2003
γράφει ο Γιώργης Τουφεξής

Η φασιαθεραπεία (fasciatherapy) αποτελεί εξέλιξη της οστεοπαθητικής ιατρικής. Στoν πυρήνα αυτής της εξέλιξης, που άρχισε να συμβαίνει γύρω στο 1980, βρίσκεται η απλή διαπίστωση που είχαν κάνει ορισμένοι οστεοπαθητικοί, ότι δηλαδή το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα σε ήπιους και ευαίσθητους χειρισμούς. Μία συνεδρία φασιαθεραπείας θα σας επιτρέψει να ξαναβρείτε την ζωτικότητα, την κινητικότητα και την υγεία που αποτελούν φυσικό δικαίωμα του ανθρώπου, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σας πονέσει ούτε να σας ταράξει.

Ο φασιαθεραπευτής αφουγκράζεται με μοναδική λεπτότητα τις φυσικές κινήσεις και ρυθμούς του σώματος, που τον οδηγούν σε βαθιά επαφή με την εσωτερική ζωτικότητα του ατόμου. Καθώς εξερευνά με τα χέρια το σώμα, ο θεραπευτής ανιχνεύει και αποκαθιστά τα μέρη που έχουν μειωμένη κινητικότητα από τραυματισμό, στρες, τοξίνες ή ψυχοσωματικούς παράγοντες.

Η φασιαθεραπεία απελευθερώνει τα πλέγματα συνδετικού ιστού που περικλείουν κάθε όργανο, μυ και οστό του σώματος. Στο εσωτερικό του κρανίου, οι μεμβράνες που περικλείουν τον εγκέφαλο ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αιμάτωσή του, όπως επίσης την ελεύθερη δίοδο των νεύρων, και την λειτουργία των αδένων. Η φασιαθεραπεία μπορεί να βελτιώσει παθήσεις όπως οι πονοκέφαλοι, νευραλγίες, εμβοές στα αυτιά, ίλιγγοι, οφθαλμολογικές παθήσεις, και πολλές άλλες ενοχλήσεις που εμφανίζονται στο κεφάλι ή έχουν τα αίτιά τους εκεί.

Η φασιαθεραπεία στον θώρακα και το διάφραγμα (την μυώδη μεμβράνη που χωρίζει εσωτερικά τον θώρακα από την κοιλιά) αποκαθιστά την σωστή αναπνοή (ήρεμη και βαθιά χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια) και μέσω αυτής εξισορροπεί την λειτουργία του νευροφυτικού συστήματος, εξαλείφοντας ενοχλήσεις όπως η υψηλή (ή ασταθής) αρτηριακή πίεση, οι χρόνιες ημικρανίες και αλλεργίες, πολλές ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας κά.

Μεταξύ άλλων, εξισορροπεί συνολικά το ενδοκρινικό σύστημα, προλαβαίνοντας ή διορθώνοντας σωρεία παθήσεων όπως η μεταβολική ανεπάρκεια από υπολειτουργία ή υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, η ανοσοβιολογική ανεπάρκεια από ατροφία του θύμου αδένα, η ανδρική και γυναικεία στειρότητα, διάφορες επιπλοκές της εγκυμοσύνης κά.

Η φασιαθεραπεία τονίζει την σημασία που έχει στην υγεία του ανθρώπου η ονομαζόμενη φάσια (fascia), δηλαδή τα πλέγματα συνδετικού ιστού που είναι κυριολεκτικά "πανταχού παρόντα", διαπερνώντας και συνδέοντας το σώμα από άκρη σε άκρη. Με τις μοναδικές ηλεκτροχημικές της ιδιότητες, η φάσια ρυθμίζει τον μεταβολισμό σε κάθε κύτταρο. Οταν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος η φάσια δυσλειτουργεί, ή είναι απλώς σφιγμένη από τις εντάσεις της σύγχρονης ζωής, τότε τα κύτταρά μας δεν τρέφονται με τις ουσίες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή, αλλά επίσης δεν έχουν τρόπο να αποβάλουν τις τοξίνες (περιττώματα), που έτσι συσσωρεύονται και προκαλούν νέους κύκλους παθολογίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αρθρίτιδα. Μία χρόνια ακινητοποίηση των ιστών στα άκρα του σώματος μπορεί γρήγορα να προκαλέσει συσσώρευση αλάτων ουρικού οξέος (κά.) τα οποία με τη σειρά τους ερεθίζουν και διαβρώνουν τους χόνδρους στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο. Η φασιαθεραπεία μπορεί να επαναφέρει την χαρά της ελεύθερης κίνησης σε περιοχές του σώματος που έχουν ακινητοποιηθεί από αρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγία κά.
Aλλο ένα εξίσου σημαντικό όφελος από την φασιαθεραπεία είναι ότι τονώνει και εξισορροπεί τον νευρομυικό συντονισμό του σώματος.

Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις όπως η σκολίωση, η λόρδωση κά. βελτιώνονται μόλις η φασιαθεραπεία αποκαταστήσει την φυσική κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής ξαναβρίσκει την ευεξία και ζωντάνια, που είχε στερηθεί, και εγκαινιάζει έναν νέο πιο ενεργητικό και δημιουργικό κύκλο ζωής.

Η φασιαθεραπεία αποκτά μεγάλο μέρος της αξίας της από το γεγονός ότι δρα θεραπευτικά και συγχρόνως προληπτικά. Όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος εξαρτώνται για την καλή τους λειτουργία από την φάσια, που όπως είπαμε είναι πανταχού παρούσα.

Ολόκληρο το σώμα προσφέρεται για φασιαθεραπεία και η φασιαθεραπεία απλώνει τα ευεργετικά της αποτελέσματα σε μεγάλες περιοχές του σώματος. Απελευθερώνει το περιόστεο, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την καλή κυκλοφορία του αίματος στον μυελό των οστών (όπου δημιουργούνται τα αιμοσφαίρια) και έτσι βελτιώνει το αίμα. Επιπλέον, τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου από κάθε κύτταρο προς τα λεμφογάγγλια, ενισχύοντας τη φυσική ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Ο φασιαθεραπευτής ασχολείται με όλα τα συστήματα του σώματος που είναι πιθανόν να μετέχουν σε μία πάθηση. Για παράδειγμα, όταν κάνει αγωγή για φλεγμονές και πόνους στα δάχτυλα των ποδιών (όπως συμβαίνει συχνά στον ζαχαρώδη διαβήτη), θα εξετάσει συστηματικά ολόκληρη την φάσια από τον κορμό ώς το πόδι. Επιπλέον, θα ελέγξει και θα αποκαταστήσει την κινητικότητα στους ιστούς της κοιλιάς, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την λειτουργία των σπλάχνων (ήπαρ, χολή, πάγκρεας, έντερα κλπ) που έτσι θα μπορέσουν να συντελέσουν στην αυτοϊαση του ασθενούς.

Η φασιαθεραπεία δεν είναι μια "τελειωμένη" μέθοδος, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται με τις δημιουργικές προσπάθειες πολλών ιατρών και θεραπευτών, που συντονίζει ο Γάλλος οστεοπαθητικός και φασιαθεραπευτής Danis Bois.

Η μέθοδος περιλαμβάνει επίσης θεραπευτικές ασκήσεις. Το σώμα επανεκπαιδεύεται ώστε να συνδεθεί σταθερά με την ζωτικότητά του και να ξαναβρεί την χαρά της κινητικής ελευθερίας σε κάθε κύτταρο.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS