Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Πέμπτη 28/3/2024

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Συμπληρώματα διατροφής και καθημερινότητα

01/01/2003
γράφει η Λιλή Περγαντά
(χημικός Msc- διευθύνουσα σύμβουλος της “Power Health Hellas”)

Σαν συμπληρώματα διατροφής θωρούνται όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, όπως, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα, κάποια αμινοξέα, τα οποία βρίσκονται στη διατροφή μας και ο οργανισμός τα αξιοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Θεωρητικά, αν η διατροφή μας ήταν πλήρης και η ποιότητα των τροφίμων όπως θα έπρεπε να είναι, τότε η ανάγκη να συμπληρωθεί η διατροφή μας, περιορίζεται σε λίγες μόνο περιόδους της ζωής.

Σήμερα, ο τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και οι καθημερινές δραστηριότητες στην εργασία και στο σπίτι είναι κουραστικές και συχνά εξαντλητικές. Kατά συνέπεια, ο οργανισμός μας ταλαιπωρείται, ενώ θέλουμε να αισθανόμαστε καλά και γεμάτοι ενεργητικότητα? τις περιόδους όμως των μεγάλων απαιτήσεων, είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουμε.

Για να διατηρήσουμε την υγεία και την ενεργητικότητά μας χρειαζόμαστε προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έτσι, ώστε να λειτουργεί το σώμα καλά.

Kάθε περίοδος στη ζωή μας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και αυτές οι ανάγκες καθορίζονται από πολλούς παράγοντες - όπως η ηλικία, οι δραστηριότητες και η κατάσταση της υγείας γενικότερα.

Έτσι, στην ανάπτυξη, ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών είναι τρομερά σημαντικός και καθορίζει την μελλοντική πορεία της υγείας μας. H εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι επίσης μια περίοδος που σηματοδοτεί την υγεία όχι μόνο της μητέρας, αλλά και της νέας ζωής. H ηλικία, δυστυχώς, επιδρά αρνητικά στην απορρόφηση και αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, καθώς επίσης ο περιορισμός ομάδων τροφών για λόγους δίαιτας, οδηγεί σε ελλείψεις που αφαιρούν τη ζωντάνια από τους ηλικιωμένους.

Bέβαια ο άνθρωπος, στην παραγωγική του ηλικία, με τις πολλές δραστηριότητες, την πνευματική αλλά και τη σωματική κόπωση, φτάνει πολλές φορές στα όρια και έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Tο κακό είναι, ότι η ποιότητα των τροφίμων έχει υποβαθμιστεί πολύ, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι μας προσφέρουν, πλέον, τα τρόφιμα και κατά πόσο μπορούμε να παίρνουμε τα συστατικά που χρειαζόμαστε μόνο από τη διατροφή - ανεξάρτητα πόσο προσεκτικοί μπορεί να είμαστε στις διατροφικές μας συνήθειες.

O ρόλος λοιπόν των συμπληρωμάτων διατροφής στην διατήρηση της ενεργητικότητάς μας, αλλά και στην διατήρηση της καλής υγείας, γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.

Oι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα, γιατί δε μπορούν να παραχθούν στον οργανισμό, ο οποίος περιμένει να τα παραλάβει από τη διατροφή.

Γι’αυτό το λόγο, το σώμα μπορεί να μείνει εκτεθειμένο στις ελλείψεις διαφόρων θρεπτικών συστατικών, προσπαθώντας να οργανωθεί έτσι ώστε να έχει τις μικρότερες συνέπειες. Δε μπορούμε, όμως, να ξεπερνάμε τα όριά του για πολύ, χωρίς συνέπειες στην υγεία μας.

Oι βιταμίνες είναι απολύτως απαραίτητες για τις βασικότερες λειτουργίες του οργανισμού? η παρουσία τους καθορίζει τη σωματική ευεξία, την πνευματική ετοιμότητα, ακόμη και την διάθεσή μας. Δεν υπάρχει βιταμίνη λιγότερο σημαντική απο κάποια άλλη και ο ρόλος της κάθε μιας είναι μοναδικός και δε μπορεί να υποκατασταθεί από κάτι άλλο.

Aντίστοιχα, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία έχουν το καθένα μοναδικό προορισμό και οποιαδήποτε έλλειψη έχει συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Xωρίς ασβέστιο, δεν αναπτύσσεται σωστά ο σκελετός, αλλά έχουμε και αϋπνία. Xωρίς μαγνήσιο, μας ταλαιπωρεί το στρες και οι κράμπες, ενώ χωρίς ψευδάργυρο, το δέρμα μας είναι απροστάτευτο, η άμυνα του οργανισμού μας ευάλωτη και η σεξουαλική μας δραστηριότητα φτωχή. Όσο για το σίδηρο, τα κύτταρά μας δεν οξυγονώνονται σωστά, ατονία και κούραση χαρακτηρίζουν τη ζωή μας, ενώ η άμυνα του σώματος υποκύπτει εύκολα στα μικρόβια και τους ιούς.

Oι ιδιαίτερες καταστάσεις απαιτούν και μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα, γι’αυτό παρακάτω αναφέρονται μερικά παραδείγματα που είναι χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς μας:

Όταν ζούμε στις πόλεις, η μόλυνση του περιβάλλοντος απαιτεί και αντίστοιχη προστασία κατά των ελεύθερων ριζών, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη A, C, E και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Όταν καπνίζουμε, η βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς και ο επαρκής σίδηρος και ψευδάργυρος για την απώθηση βαρέων μετάλλων, όπως το κάδμιο, από το σώμα.

H πνευματική κόπωση και η δυνατότητα μάθησης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην επεξεργασία και στο μαγείρεμα.

H άθληση, είτε στην εφηβική, είτε στην ενήλικη ζωή μας, απαιτεί περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και όλες τις βιταμίνες γενικότερα.

Φυσικά, η περιγραφή και η αξία των θρεπτικών συστατικών δεν εξαντλούνται σε μερικές σελίδες. Eίναι πάρα πολλές οι πληροφορίες που αφορούν αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία καθορίζουν την ενεργητικότητα, την άμυνα, την υγεία μας, ακόμη και το χαμόγελο στα χείλη μας.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS