Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Πέμπτη 5/8/2021

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Sotai (σοτάι), επανορθωτική άσκηση

01/01/2003
γράφει η Ιλάειρα Μπουρατίνου
(διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Σχολής Σιάτσου)

Το Σοτάι είναι μιά ιαπωνική μέθοδος ειδικών επαναρθωτικών ασκήσεων που αναπτύχτηκε από τον ιατρό Keizo Hashimoto στην δεκαετία του 1950-60. Oι ασκήσεις του Σοτάι εφαρμόζονται στον εαυτό μας (Self Sotai) ή με έναν “βοηθό” εάν αυτό χρειάζεται (Sotai with helper). Η μέθοδος του Σοτάι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασκήσεων που αποσκοπούν στην βελτίωση της σωματικής στάσης, καλύτερη ευθυγράμμηση της σπονδυλικής στήλης και όλου του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ συγχρόνως βελτιώνουν την φυσική κατάσταση και τονώνουν τον οργανισμό.

O δρ. Hashimoto “δημιούργησε” το Σοτάι για να βοηθήσει ασθενείς τους οποίους η κλασική ιατρική δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει επαρκώς. Παρατηρώντας την φυσιο-παθολογία του σώματος είδε ότι για να είναι κάποιος υγιής, πρέπει να ζει σύμφωνα με τις παρακάτω τέσσερεις αρχές: να έχει καλή διατροφή, σωστή αναπνοή, καλή ψυχολογική διάθεση και σωστή κίνηση του σώματος. Όταν οι κινήσεις είναι μονίμως σφυγμένες λόγο σωματικής δυσανεξίας ή ψυχολογικών παραγόντων όπως ο φόβος και το άγχος, συσσωρεύονται εντάσεις στους ιστούς με αποτέλεσμα την δυσκαμψία, τον πόνο και την ασθένεια.

Μιά ένταση ή ένας πόνος σε ένα σημείο του σώματος στη συνέχεια προκαλεί εντάσεις σε άλλες περιοχές. Όταν οι εντάσεις αυτές γίνονται χρόνιες (το διάστημα αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο) η φυσιολογική δομή του σώματος αλλάζει με αποτέλεσμα να “στραβώνει” το μυοσκελετικό σύστημα και τελικά να πιεστούν οι αρθρώσεις, τα αγγεία, ακόμη και τα εσωτερικά όργανα. Εμφανίζονται ανισορροπίες στην ευθηγράμμιση των αρθρώσεων και αδυναμία ή υπερβολικό σφύξιμο των μυών και περιτονιών. Το αποτέλεσμα αυτής της ανισορροπίας φαίνεται στην κακιά ευθυγράμμιση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, στα άκρα που εμφανίζουν διαφορετικά μήκη και γενικώς στην μη-σωστή στάση του σώματος. Τα παραπάνω αναφερόμενα τελικά οδηγούν στην επιλεγόμενη “δεξιά-αριστερή ανισορροπία” η οποία επηρεάζει όλο το σώμα.

Μετά από χρόνια αυτές οι δυσμορφίες μπορεί να οδηγήσουν σε εσωτερικά προβλήματα και ασθένειες λόγο της συμπίεσης της θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας και της μη-φυσιολογικής πίεσης στους διάφοροους ιστούς και όργανα. Μπορεί γιά παράδειγμα να εμφανιστούν αναπνευστικά προβλήματα λόγο σφυξίματος του θώρακα, πεπτικά προβλήματα λόγω πίεσης του στομάχου και των εντέρων ή των νωτιαίων νεύρων από μη-σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης (συχνά λόγω συναισθηματικής φόρτισης που δημιουρργεί εντάσεις και τράβηγμα σε διάφορες περιοχές). Πονοκεφάλοι εμφανίζονται λόγω πίεσης των αρθρώσεων του αυχένα και της κεφλής ενώ γυναικολογικοί πόνοι από λανθασμένη κίνηση των κάτω άκρων και της μέσης.

Η ανώμαλη κατανομή του βάρους στις αρθρώσεις (λόγω δυσκαμψίας και αδυναμίας των μυών και περιτονιών) συνεισφέρει στην φθορά των αρθρικών επιφανειών με αποτέλεσμα την δυσκαμψία, τον πόνο, και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Oι πόνοι της μέσης, των γοφών και των γονάτων, η περιαρθρίτιδα του ώμου, οι διάφορες τενοντίτιδες, οι “ρευματικοί πόνοι”, η ισχιαλγία, είναι όλα κοινά συμπτώματα φθοράς των αρθρώσεων.

Το Σοτάϊ βοηθάει το σώμα να επανακτήσει τον σωστό (δηλάδη πιό εύκολο) τρόπο κίνησης, και έτσι να απελευθερώνεται από της εντάσεις που στρεσάρουν τις αρθρώσεις και όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Επίσης, συμβάλλει στην ομαλή και σωστή ανάπτυξη της αναπνοής και ψυχολογικής κατάστασης μέσα από την απελευθέρωση των συνδετικών και άλλων ιστών όπου συσσωρεύονται οι μνήμες του πόνου τόσο ψυχολογικού όσο και σωματικού. Απελευθερώνοντας το σώμα απελευθερώνεται και ο νους. Η φιλοσοφία στην οποίαν βασίζεται το Σοτάι λέει: “Η υγεία ορίζεται ως μια κάτασταση δυναμικής ισορροπίας [του οργανισμού]” και έτσι πρέπει να διορθώνονται οι “μικρές ανισοροπίες” πρώτα (ο “καλός θεραπευτής” διορθώνει την ανισοροπία πρίν εκείνη εκδηλωθεί ως ασθένεια).

Oι ασκήσεις του Σοτάι είναι πολύ συγκεκριμένες και εφαρμόζονται - επιλέγονται αναλόγα την κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να δουλεύονται πάντοτε οι κύριες ανισορροπίες του κάθε ατόμου. Στην αρχή οι ασκήσεις γίνονται απαλά, χωρίς δυνατή πίεση ενώ οι κινήσεις γίνονται πάντοτε μέσα στα ασφαλή όρια κίνησης του καθενός, χωρίς ποτέ να πιέζεται ή να στρεσάρεται το σώμα με κουραστικό ή επικίνδυνο τρόπο. Oι ασκήσεις του Σοτάι είναι τελείως ακίνδυνες (όταν γίνονται σωστά!) και μπορούν να εφαρμοστούν σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, ακόμη και σοβαρών.

Το Σοτάι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο σε άτομα που πάσχουν από πόνους πάσης φύσεως, αλλά ιδιαιτέρως μυοσκελετικών αιτιών. Oι ασκήσεις βελτιώνουν με ήπιο τρόπο την στάση, ευλυγισία και αντοχή και εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όπου οι αρθρώσεις χρειάζονται ανάταξη και ευθυγράμμιση (π.χ. σκολίωση, κύφωση, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, πιασίματα και πόνοι από λανθασμένη στάση, κ.ά). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεγιστοποίηση των σωματικών δυνατοτήτων και βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε άτομα που έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το σώμα τους όπως οι αθλητές, χορευτές και ηθοποιοί.

Το Σοτάι συνδυάζεται συχνά με άλλες τεχνικές αναλόγως την περίπτωση. Oι διατάσεις (Stretching), το Σιάτσου (Shiatsu), ο βελονισμός και η πίεση ειδικών σημείων (Acu-pressure), η ρεφλεξολογία και το Ρέικι είναι μέθοδοι που συνδυάζονται με το Σοτάι γιά μέγιστα αποτελέσματα.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS