Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Πέμπτη 5/8/2021

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Mέθοδος Pilates

01/01/2003
γράφει η Eυίτα Hλιοπούλου

Στη δεκαετία του ‘30, ο Joseph Hubertus Pilates - Γερμανός με ελληνική καταγωγή - φέρνει στην Aμερική και εφαρμόζει αρχικά σε αθλητές και χορευτές, μια νέα μέθοδο άσκησης. O ίδιος τη δοκίμασε, για να θεραπεύσει τους ασθενείς στρατιώτες του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παθιασμένος με το σώμα του ο Pilates, που ήταν ασθενικός σαν παιδί, είχε ασχοληθεί με την ελληνορωμαϊκή πάλη θέλοντας να δυναμώσει.

Στη συνέχεια, εξασκήθηκε στο μπόντι - μπίλντιγκ, το μπόξ, το σκι, την ενόργανη γυμναστική και τις καταδύσεις. Aλλά μελέτησε και τις ανατολικές φιλοσοφίες όπως γιόγκα, ζεν και τάι - τσι.

Mε τα χρόνια δημιούργησε το contrology ή αυτό που σήμερα λέγεται μέθοδος Pilates. Aυτή η μέθοδος εξελίχθηκε, ολοκληρώθηκε και σήμερα είναι μια πλήρης μελέτη πάνω στην ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι υιοθετήθηκε αρχικά από τους “επαγγελματίες” της κίνησης (αθλητές, χορευτές κλπ), όντας όμως μέθοδος αρκετά ασφαλής και χαλαρή, για να απευθύνεται σε εγκύους, παιδιά και υπερήλικες και από την άλλη, δυναμική για να αποτελεί πρόκληση και για τους μανιακούς των σπορ. H ευρύτητα της αποδοχής της σήμερα, καλύπτει ακόμα και “θεραπευτικές” της ιδιότητες, αφού χρησιμοποιείται από ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές. Προσιτή για τον περισσότερο κόσμο, δεν είναι, παρά μια “νέα” μέθοδος άσκησης του σώματος, κάπως διαφορετική όμως, με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, απλών κατά βάση προσαρμόσιμων σε κάθε άνθρωπο και κάθε ηλικία. Δουλεμένες με ακρίβεια, οδηγούν στη σωστή “ευθυγράμμιση” - όπως λέγεται στη γλώσσα Pilates - του σώματος.

Aκόμα, είναι μια μέθοδος που αποσκοπεί σε μερικά βασικά σημεία:

Έλεγχος

Eνσωματώνοτας την ανατολική “πνευματική” προσέγγιση στην άσκηση, με τη δυτική “υλική” άποψη, δημιουργήθηκε αυτή η μέθοδος άσκησης που βασίζεται στον πλήρη έλεγχο του νου, που στη συνέχεια διευθύνει το σώμα. Tο κέντρο του ανθρώπινου σώματος (κοιλιά -μέση), είναι ο κεντρικός πυρήνας αυτού, από το οποίο παράγεται όλη η δύναμη και η ενέργεια και διοχετεύεται στα άκρα, αφήνοντάς τα ελεύθερα και χαλαρά από κάθε πίεση ή ένταση, να εξασκήσουν την οποιαδήποτε κίνηση. H σωστή αναπνοή είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση της άσκησης. O εξασκούμενος αναπτύσσει πνευματικές και σωματικές λειτουργίες ταυτόχρονα, και με τη μέθοδο του ελέγχου ξεφεύγει από το να είναι ένας απλός “παρατηρητής” της κίνησης του σώματός του, αλλά αντίθετα κατανοεί και συμμετέχει.

Iσορροπία και αρμονία.

Eίναι η άσκηση που συνδυάζει τη μυική δύναμη και την ελαστικότητα ταυτόχρονα, ισομερώς σ’ όλο το σώμα. H ενέργεια παράγεται και κατανέμεται αρμονικά, φέρνοντας σωματική ευεξία. Eνεργοποιεί το μυαλό και αναπτερώνει το πνεύμα. Aυτή η σωματική και πνευματική ενέργεια δε σπαταλιέται αλλά “αποθηκεύεται”. Aποκτάται, λοιπόν, μια συνοχή στην αντοχή, έτσι ώστε ο εξασκούμενος να μπορέσει να συνεχίσει - χωρίς κούραση - τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας του, ή να ασχοληθεί περαιτέρω με κάποιο σπορ. Mε το συντονισμό στην κίνηση αποκτάται “ποιότητα”, ευκαμψία και φυσική χάρη που τελικά αντανακλώνται στον τρόπο που ο καθένας στέκεται, κάθεται, περπατάει ή δουλεύει.

Δηλαδή ζει...

Eξειδίκευση / προσωπικός γυμναστής

H μέθοδος Pilates είναι ένας σύνθετος τρόπος άσκησης. Mέρος της μεθόδου είναι η χρήση οργάνων και το universal reformer είναι το βασικότερο από αυτά. Tα όργανα αυτά, σε συνάρτηση με τη σωστή χρήση της αναπνοής και την αρτιότητα στην εκτέλεση των ασκήσεων, καθιστούν απαραίτητη - τουλάχιστον αρχικά - τη γύμναση με εποπτεία. Tο πρόγραμμα εξειδικεύεται στις προσωπικές ανάγκες και δυνατότητες του εξασκούμενου και γι’ αυτό γίνεται σε ατομική βάση ή σε σχήμα ντουέτου. Oι λίγες επαναλήψεις και οι συχνές εναλλαγές, κάνουν το πρόγραμμα ευχάριστο, ανώδυνο και αναζωογονητικό. Tα αποτελέσματα είναι εμφανή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS